Notícies

Comunicat sobre els ingressos públics en el món de la cultura, l’edició i la comunicació

El món de la cultura i la comunicació (també i sobretot en català) necessita una part de finançament públic per tal de dur a terme la seva activitat amb normalitat. Això passa en molts altres sectors com l'educació, l’automòbil o l’agricultura, és així arreu del món i és imprescindible per poder donar continuïtat al servei públic de fer cultura. Certament, creiem que aquest finançament s’ha d’atorgar amb els criteris de màxima meritocràcia, en funció de l’impacte real dels projectes i dels llocs de treball creats, i sempre amb total transparència.

 

Som* és una cooperativa que, fins a la seva fusió amb Abacus el 30 de juny de 2021, comptava amb prop de 100 treballadors i que al 2020 va tenir uns ingressos de gairebé 10M€. D’aquests ingressos, més d’un 70% provenen de la venda directa dels nostres productes i serveis, o de les 40.000 subscripcions a algun dels nostres productes. La resta d’ingressos provenen de la publicitat i, unapart, de les subvencions i els encàrrecs públics.

 

La cooperativa Som* és líder en diversos àmbits temàtics com la història amb la revista Sàpiens, el Petit Sàpiens i El Món d’Ahir; la gastronomia amb la revista Cuina; el turisme amb la revista Descobrir o altres àmbits com la no ficció amb Ara Llibres i els clàssics amb La Casa dels Clàssics que edita, entre altres, la col·lecció Bernat Metge i organitza el Festival Clàssics. En l’àmbit de les revistes, Som* ven entre 60.000 i 80.000 exemplars mensuals xifra que representa el 80% del mercat de les revistes en català. A més, Som* edita set diaris locals, entre altres Som Granollers i Som Mollet, té el portal de continguts sobre el futur Atlas of the Future que també organitza un esdeveniment en viu anual que al 2021 recuperarà el format presencial, l’editorial de ficció Amsterdam i molts altres projectes.

 

D’altra banda, des de Som* també impulsem projectes amb vocació de reforçar la relació del consumidors amb determinats models de consum. En són exemples la campanya Llibreries obertes o el més recent projecte Arrels que va néixer a finals del 2020 amb l’objectiu de connectar petits productors amb consumidors. Arrels és, per una part, un projecte multiplataforma que consta d’una revista trimestral en paper que ja ha publicat els tres primers números amb una gran rebuda, una pàgina web que és el punt de trobada de la comunitat i una ràdio per internet; per l’altra, Arrels és un mercat de pagès en xarxa que posa en contacte directe els consumidors amb petits productors.

 

Totes les ajudes públiques que rep la cooperativa Som* estan atorgades de forma merescuda i argumentada segons el pes que tenen els nostres projectes a cada àmbit on actuen i la capacitat de generar impacte i crear llocs de treball. En aquest sentit, reiterem que la cooperativa Som* participa i ho continuarà fent de tres tipus d'ingressos públics:

 

a) Encàrrecs i serveis de producció de continguts al voltant de la cultura, el patrimoni, el turisme o la gastronomia per a institucions públiques (Ajuntament de Barcelona, Diputacions o Generalitat de Catalunya). En són exemples:

  • La websèrie Les retrouvailles que es va produir el 2019 des de la revista Descobrir per promocionar el turisme familiar a Catalunya entre el mercat francès. 
  • Diferents programes de televisió com Batalla monumental que va portar el patrimoni català al prime time televisiu.

 

b) Publicitat institucional genèrica que publiquem en diferents dels nostres productes tant en paper com en digital, tal i com ho fan tots els altres mitjans del país.

 

c) Subvencions en els àmbits de la cultura i la comunicació, on la concessió de les mateixes implica el compliment d’una sèrie de criteris públics així com la seva deguda justificació: 

 

Qualsevol dada sobre el finançament públic de Som* s’ha de llegir en aquest context i, per tant, la proporcionalitat de qualsevol ajuda rebuda s’ha de valorar tenint en compte les inversions totals dels projectes portats a terme, la seva penetració social i impacte cultural, i la seva capacitat de crear llocs de treball.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Acceptar Com configurar