La Bernat Metge crea La Casa dels Clàssics: una institució de vocació europea per difondre i protegir els clàssics de tots els temps

. Des de Som reivindiquem els clàssics per afrontar els reptes que tenim com a societat

. L’obra de bibliofília Aurea Dicta de Miquel Barceló dona la benvinguda a La Casa dels Clàssics

 

La Col·lecció Bernat Metge va néixer l’any 1922 amb la voluntat de traduir els clàssics grecs i llatins al català, però no era només un projecte editorial. Traduint els clàssics, aspirava a donar un punt de vista universal a la nostra cultura, s’esforçava a connectar-la amb els corrents de fons de l’època, a modernitzar-la i fer-la capaç de mirar el món de cara. Amb l’adquisició de la Bernat Metge, el Grup Som s’ha proposat reprendre aquest compromís inicial i projectar-lo cap al futur.

 

En aquest sentit, Raül Garrigasait, president de La Casa dels Clàssics comenta que «per a nosaltres, els clàssics no són vius només per tot allò que ja ens han dit, sinó per tot allò que encara ens han de dir. Desafien el nostre pensament i fan trontollar els prejudicis. Dels refugiats i de la dificultat d’acollir l’altre ja ens en parla el teatre d’Eurípides; tots els usos possibles de la veritat i la postveritat ja els trobem il·lustrats en els discursos de Ciceró».

 

Una institució de llarg recorregut

 

Amb aquest objectiu neix ara La Casa dels Clàssics, una institució sorgida de la Bernat Metge que promou la creació, el pensament i la difusió dels clàssics universals. Ara que el món va cada vegada més de pressa, que les coses d’ahir sembla que ja no valguin per a avui ni les d’avui per a demà, La Casa dels Clàssics vol reivindicar la feina de llarg recorregut, i alhora ho vol fer amb vocació europea, vetllant per un patrimoni universal i amb la voluntat d’establir vincles amb altres països.

 

La Casa dels Clàssics s’estructura en dues àrees: l’àrea editorial i la de divulgació. En el pla editorial, continuarà publicant els volums de la Bernat Metge, a més d’iniciar altres col·leccions de clàssics. En el pla de la divulgació, organitzarà diàlegs, conferències i un festival que posin els clàssics al centre dels debats i de les energies creatives d’avui. Volem que la força i la riquesa dels clàssics arribi al conjunt de la societat, des de la comunitat educativa fins als polítics i els periodistes.

 

Segons Sira Abenoza, directora de La Casa dels Clàssics, «els clàssics són per definició l'acumulació de talent, l'acumulació d'idees que ens donen perspectiva i ens donen força per afrontar els reptes que tenim com a societat i com a país. Treballarem per fer-los presents als mitjans de comunicació, intentarem incidir en els nostres governants i, a més, impulsarem projectes concrets per fer-los més visibles.»

 

Promoure els clàssics des de l’activisme: El Festival Clàssics

 

En aquest sentit, el projecte central de La Casa dels Clàssics, al qual dedicarem més esforços i recursos, és el Festival Clàssics, que se celebrarà per primera vegada a la tardor del 2019. Clàssics serà un festival multidisciplinari sobre els temes essencials de la humanitat. Cada edició se centrarà en una idea i proposarà deu experiències d’art i pensament que es nodreixin dels clàssics universals. El tema escollit per a la primera edició del festival serà la bellesa; cadascun dels creadors que hi participaran oferirà la seva visió personal d’aquesta idea. El tret de sortida serà el 25 de novembre d’aquest any amb una conferència de l’escriptor Alessandro Baricco, que serà el manifest de la primera edició del festival.

 

Miquel Barceló dona la benvinguda al projecte i contribueix a finançar-lo

 

Per donar la benvinguda a La Casa dels Clàssics, el pintor Miquel Barceló publica el seu primer llibre de bibliòfil en català i el projecte editorial més ambiciós de la seva carrera. Aurea Dicta és una obra d’art única, on pintura, literatura i edició dialoguen d’igual a igual.

 

Aquest és el primer volum de les Grans Obres d’Artista, un projecte de bibliofília amb vocació internacional on es convida a reputats artistes a reinterpretar els clàssics que formen part del catàleg de la Bernat Metge.


A partir d’una selecció de 600 frases cèlebres llatines, Barceló ha creat una peça única en la seva trajectòria. De l’obra, produïda amb una combinació de mitjans industrials i artesanals, se n’està fent un tiratge de 1.298 exemplars, numerats i signats per l’autor, i les planxes es destruiran perquè no se’n pugui fer cap més edició. Aquest llibre és la pedra fundacional de La Casa dels Clàssics i alhora permetrà a un miler de persones i institucions convertir-se en mecenes del projecte divulgatiu i ajudar a finançar-lo. La implicació personal i compromesa d’un artista com Miquel Barceló en aquest moment fundacional és un immens honor per a Som.

 

imatge interior notícia


Home Page
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Acceptar Com configurar